Byggkalkyler - Mängdberäkningar - Samordning - Inköp
Det finns en del att tänka på om du är på väg att bygga ett nytt hus, bygga till det du har, bygga uterum eller sätta upp en carport. Exempelvis kan du behöva söka bygglov för att få tillstånd att bygga.
Om du ska bygga ett hus eller bygga till det du har är det du som är byggherre. Det innebär att du själv bär det yttersta ansvaret för vad som byggs. Därför är det viktigt att du redan från början är på det klara med vad som gäller för det du ska göra. En mängd lagar och regler finns som måste följas.
Bygglov
För att få uppföra en ny byggnad krävs vanligtvis bygglov. I bygglovet prövar kommunen om byggnaden stämmer med detaljplanen för tomten. Detaljplanen reglerar vanligtvis storleken på byggnaden, hur mycket du får bygga, hur högt och var på tomten huset får ligga. Tänk på att du även måste söka bygglov om du ska göra en tillbyggnad och marklov om du ska göra markarbeten.
En friggebod är enligt lag bygglovsbefriad om den byggs som ett komplement till ett en- eller tvåbostadshus. Men även om du inte behöver söka bygglov för att få bygga boden, finns det ändå andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.
Få hjälp med din ansökan
Om du är osäker på om du behöver bygglov för något du planerar att bygga, bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun för att få klart besked. För att ansöka om bygglov kan du ringa eller skriva till byggnadsnämnden. Vanligtvis vill nämnden att du sänder in en ansökningsblankett och byggnadsritningar.
Kostnad och tid
Kostnaden för bygglov varierar mellan olika kommuner. Byggnadsnämnden får ta ut avgifter i alla ärenden som gäller bygglov. Fullmäktige i kommunen beslutar vilken bygglovstaxa som ska gälla. Hur lång tid det tar att få ett bygglov varierar från kommun till kommun, men kommunen har högst tio veckor på sig att ge dig ditt besked. Detta kan vid behov även förlängas med tio veckor till. När du väl fått klartecken att börja bygga har du två år på dig att inleda byggarbetet och det ska vara avslutat inom fem år, annars får du söka nytt bygglov.
Anmälan till kommunen
För vissa åtgärder som du inte behöver söka bygglov för måste du fortfarande göra en anmälan. Det innebär att du måste lämna in en anmälan till din kommun om du till exempel ska installera en eldstad i din bostad eller om du ska göra större inre ändringar i ditt hus, konstruktion eller planlösning.
En friggebod är enligt lag bygglovsbefriad om den byggs som ett komplement till ett en- och tvåbostadshus. Men även om du inte behöver söka bygglov för att få bygga boden, finns det ändå andra krav i plan- och bygglagen som måste vara uppfyllda.
Det är tillåtet att uppföra en eller flera friggebodar (komplementbyggnad) utan bygglov i omedelbar närhet av bostadshuset. Men tänk på att den sammanlagda byggnadsarean av alla de bodar som uppförts på tomten inte får vara större än 15 kvadratmeter. Vid beräkningen ska också räknas med bodar som tidigare har byggts bygglovfritt med stöd av friggebodsregeln. Höjden från mark till taknock får inte överstiga 3,0 meter.
Tillstånd från grannarna
Om du vill bygga din friggebod närmare än 4,5 meter från tomtgränsen till din granne krävs medgivande från berörda grannar. Det är lämpligt att medgivandet är skriftligt, även om det inte finns något formellt krav på detta. Om grannen inte ger sitt medgivande måste du vända dig till din kommun och göra en ansökan om bygglov.
Att bygga en friggebod kräver inget bygglov, om följande villkor uppfylls:
Friggeboden ska passa in i omgivningen
Även om friggeboden är bygglovsbefriad måste andra krav i plan- och bygglagen vara uppfyllda. Det innebär bland annat att boden ska anpassas till omgivningen. Att bygga ett stort antal mycket små bodar, även om den totala byggnadsarean inte överstiger 15 m², eller att välja en avvikande färg kan strida mot dessa regler.
Hur räknar man ut friggebodens storlek?
Det är friggebodens utvändiga area som räknas. Om taksprångets horisontella djup är mindre än 50 centimeter räknas det inte in i arean. Taksprånget är den del av yttertaket som springer ut ovan ytterväggen. Är det mer än 50 centimeter räknas hela taksprånget in. Detta framgår av svensk standard SS 21054:2009, som handlar om hur man beräknar arean för byggnader.
Du kan behöva bygglov för att bygga ett plank eller en mur. Ett vanligt staket kräver normalt inte bygglov. Det är byggnadsnämnden i din kommun som gör en bedömning i det enskilda fallet.
Inhägnader i form av staket, plank och murar är bygglovpliktiga om åtgärden bedöms vara ett plank eller en mur. Med plank avses inhägnader som är högre än ett normalt staket. Det saknar betydelse av vilket material planket är gjort. En mur är bygglovpliktig oavsett om den är fristående eller har en jordfylld sida (en s.k. stödmur). Staket och grindar i normalt utförande omfattas dock inte av bygglovplikt.
Byggnadsnämnden ska utifrån plan- och bygglagen (PBL) och med stöd av förarbeten och rättspraxis göra en bedömning i varje enskilt fall av om åtgärden med tanke på konstruktion och utseende kan anses utgöra en bygglovpliktig åtgärd. I praxis brukar bygglovsplikten bedömas mera med hänsyn till murens eller plankets läge, utförande och beständighet än utifrån något bestämt höjdmått.
Särskilda bestämmelser för en- och tvåbostadshus
För en- och tvåbostadshus finns undantag från bygglovplikten för vissa åtgärder. Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från bostadshuset. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen anordnas närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av de grannar som berörs. Ger grannen inte sitt medgivande måste du söka bygglov.
Om fastigheten är belägen utanför både detaljplan, områdesbestämmelser och samlad bebyggelse behöver du inte bygglov för murar eller plank i omedelbar närhet av bostadshuset. Om planket eller muren byggs närmare gränsen än 4,5 meter krävs medgivande av de grannar som berörs. Ger grannen inte sitt medgivande måste du söka bygglov.
Om du ska bygga ett staket, plank eller mur bör du ta kontakt med byggnadsnämnden i den kommun där fastigheten är belägen för att få svar på om just det du vill bygga kräver bygglov.
Källa: Omboende.se